Bewustwording

meditatie

Bewustwording… Je diep bewust worden van jezelf en van alles om je heen. Wat gebeurt er en hoe reageer je erop. Waarom, en is dit waardevol en/of helend voor jezelf en voor de ander, of juist niet. Waar kies je voor. Aangeleerde patronen en blokkades zijn we ons vaak niet meer bewust. Als je ze gaat herkennen, erkennen en leren loslaten kan je weer worden wie je in wezen bent. Je begint innerlijke rust, vrede en harmonie te voelen.

De weg van ‘onbewust’ naar ‘bewust worden van’ tot ‘bewust Zijn’ .

Een weg waar je je leven lang over kan doen en welke iedereen op zijn eigen manier en tempo kan lopen. Een levensproces.
De één is er bewuster mee bezig dan de ander.
De één noemt het ‘persoonlijke ontwikkeling’ de ander ‘spiritualiteit’.
Hoe je het ook noemt en hoe je het ook doet, het gaat altijd over je leven in het Hier en Nu, dus niet zweverig maar juist heel aards.

Jouw basis ontdekken. Jouw kern, van waaruit jij je leven kan leven zoals jij voelt dat het goed is.
Ontdekken dat je je eigen keuzes kan en mag maken. Iedere keer opnieuw als dat nodig is.
Je bewust worden van het feit dat jijzelf verantwoordelijk bent en kan zijn voor jouw eigen geluk.
Van je leven ‘lijden’ naar je leven ‘leiden’.

Alle mensen worden van nature geboren met de behoefte zichzelf te ontwikkelen, te groeien,
en met de behoefte om gezien te worden, een diep verlangen naar liefde en erkenning, er mogen zijn.

In ons leven lopen we, al vanaf het prilste begin, tegen dingen aan die ons pijn doen, onzeker maken, beschadigen. Om ons hiertegen te wapenen gaan we ons minder kwetsbaar maken door ons anders te gaan gedragen dan dat we in werkelijkheid zijn. We passen ons aan en ‘bedenken’ een rol, een manier van zijn, waarvan we verwachten dat dit beter geaccepteerd wordt door de buitenwereld. Vader, moeder, klasgenootjes en later je partner, collega’s, noem maar op.
Hierdoor raken we steeds verder verwijderd van wie we werkelijk zijn. Zover dat we zelf vaak niet eens meer weten wat onze eigen gevoelens en behoeften zijn.

Door al deze patronen en blokkades die we in ons leven opgebouwd hebben om onszelf te beschermen wordt onze groei belemmerd. Daar kun je behoorlijk last van krijgen in de vorm van rusteloosheid of juist een lamgeslagen gevoel, niet gelukkig voelen, je leeg voelen of niet compleet, depressief, boos, frustraties …
En doordat we onze ‘maskers’ gebruiken om de liefde en de erkenning te krijgen die we nodig hebben blijft onze echte ‘ik’ hier achter verborgen en voelen we ons, diep van binnen, uiteindelijk nóg niet gezien. Deze bescherming die we ons aangeleerd hebben dient ons al lang niet meer, maar staat ons nu in de weg. 

Wanneer je je bewust gaat worden van je patronen, maskers en blokkades kan je ze leren loslaten. Bewustwording hiervan gaat helaas niet vanzelf, het heeft tijd nodig en ervaringen en gebeurtenissen die je hier op wijzen. Je kunt echter wel de keuze maken om gericht aan dit groeiproces te werken. Begeleiding hierin geeft heldere inzichten waardoor het proces naar een gelukkig en compleet leven met jezelf zal versnellen. Door middel van gesprekken, oefeningen en met behulp van verschillende methodes kan je jezelf weer beter leren kennen en ervaren dat je helemaal goed bent zoals je bent.  

Wanneer je echt jezelf durft te zijn, jezelf kan laten zien, óók in je “imperfecties”, zonder dat je nog bang hoeft te zijn dat een ander je misschien niet leuk vindt, je afwijst, dan kan je zeggen dat je jezelf respecteert, van jezelf houdt. En nee, dat is niet egoïstisch of arrogant, integendeel. 

Wanneer je jezelf gaat accepteren in wie je bent kan je weer in je eigen kracht staan. Wanneer jij er mag zijn van jezelf dan laat je je naasten, je partner, je kinderen, collega’s, zien dat je oké bent zoals je bent. En je zal een ander ook eerder accepteren en respecteren zoals híj is. Voor je omgeving is dat een spiegel. Het zal hen óók het gevoel geven dat ze mogen zijn wie ze zijn en hiermee draag je bij aan meer geluk, vrede en harmonie bij jezelf en bij anderen.

Ik ben óke en jij bent oké

Wil je gericht werken aan je persoonlijke ontwikkeling of heb je een vraag? Klik op contact .

082
Ik werk vanuit een holistische zienswijze. Ons lichaam, onze geest (verstand ) en onze ziel ( dat wat wij meer ‘zijn’ en ons ‘bezieling’ geeft ) zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en kunnen niet zonder elkaar bestaan in ons leven hier. Deze drie hebben dan ook altijd invloed op elkaar. Wanneer we tijdens ons leven het één ‘verwaarlozen’, dan kan het ziektesymptomen geven bij het ander. Wanneer je niet luistert naar jezelf, je lichaam, je gevoel, je behoeftes, je innerlijk weten, dan mis je een deel van jezelf en zal je je niet compleet voelen. Soms doe je jezelf daarmee zo tekort dat je letterlijk lichamelijk ziek wordt, een burn-out krijgt of je gewoon ongelukkig gaat voelen. Dit zijn allemaal waarschuwingen. Van jezelf aan jezelf.