hooggevoeligheid (HSP)

 

Iemand die hooggevoelig is voelt zich ‘anders’.
Wanneer je hooggevoelig bent maar je niet precies weet hoe het komt dat je je anders voelt, dan zul je je waarschijnlijk vaak eenzaam voelen en afgescheiden van de rest. Dit, terwijl je juist ( misschien onbewust) zo’n behoefte hebt aan eenheid en verbinding.

Je voelt goed aan hoe een ander zich voelt, wat hij of zij nodig heeft, misschien zelfs wat hij denkt en waarom hij iets wel of niet zegt of doet. Maar je bent je vaak minder bewust van wat je eigenlijk zelf voelt of nodig hebt.
Hierdoor kan een gevoel van onzekerheid ontstaan en kan je je kleiner voelen, ‘minder’ dan andere mensen.
Veel hooggevoeligen hebben een heel goed inzicht in hoe dingen werken en zien snel oplossingen voor een bepaald probleem.
En je weet precies wanneer iemand manipuleert of de waarheid verdraait.
Maar…. wat moet je hier mee?
Waarschijnlijk brengt al die ‘helderheid’ je juist in verwarring.
Omdat je gewoonweg niet begrijpt waarom de ander manipuleert en niet gewoon eerlijk is, of niet ziet hoe het anders zou kunnen.

Het kan zijn dat iemand die hooggevoelig is de gevoelens en energie van anderen op pikt.
Daardoor kan het gebeuren dat je je plotseling verdrietig voelt of prikkelbaar, terwijl je eigenlijk niet weet waar dat nou ineens vandaan komt. Wanneer je niet goed kan onderscheiden wat van een ander is en wat van jezelf kan dit heel verwarrend en heel vermoeiend zijn.

Ook de drukte van een verjaardag of andere bijeenkomst waar meer mensen zijn, kan snel te veel worden. Net als te veel of te harde geluiden en films waarin veel gebeurt, vooral als er een negatieve energie is.

Voor een HSPer ( High Sensitive Person ) is het ontzettend belangrijk om te kunnen groeien in zijn/haar bewustzijn.
Hoe meer je je bewust bent van hoe bij jou de dingen werken, maar óók hoe en waarom een ander is zoals hij is, des te meer kan jij jouw hooggevoeligheid zien en gebruiken als een kwaliteit. En dat is het.
Het zal je dan niet meer zo gauw in verwarring brengen, je zult je zelf niet meer als ‘minder’ ervaren, maar zien wie je werkelijk bent. Daar zal je blij van worden, en er komt plaats voor harmonie, geluk en vrede in jezelf.

Hooggevoeligheid gaat niet zelden samen met ‘beelddenken’ hetgeen grote kwaliteiten heeft maar zeer waarschijnlijk veel problemen geeft met leren. Veel ‘nieuwetijds kinderen'( ook wel indigo- of sterrekinderen genoemd) hebben deze eigenschappen.

Vooral wanneer je een kind hebt waarvan je denkt dat het hooggevoelig is, alsjeblieft, verdiep je hierin.
Zodat je je kind kan zien in wie het is en de erkenning kan geven die het zo hard nodig heeft.
En werk aan jezelf, je eigen bewustwording.
Voor een hooggevoelig kind is het van het grootste belang dat het op kan groeien in een omgeving waarin het kan ‘Zijn’. Waarin het begrepen wordt en werkelijk gezien in wie het is….

Dan kan hij of zij zich ontplooien tot een persoon die de mooie kwaliteiten die hij heeft volledig kan en durft te gebruiken.

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken, klik op contact .