Trauma therapie

roos in ijs 4

Wanneer je een traumatische ervaring hebt meegemaakt zoals misbruik, verkrachting, een ongeluk, geweld of het zien van geweld, kan je daar levenslang gevolgen van blijven ondervinden in de vorm van slaapproblemen, angstgevoelens, depressies, concentratiestoornissen, stress, gebrek aan levenslust, prikkelbaarheid of woede uitbarstingen.

Deze Post Traumatisch Stress Symptomen  ( PTSS ) ontwikkelen  zich doordat het op het moment van de traumatische gebeurtenis niet mogelijk was om adequaat te reageren , waardoor instinctieve lichamelijke reacties niet zijn afgemaakt.
Deze ongebruikte energie wordt hierdoor vastgezet in je lichaam.
Omdat deze energie ergens naar toe moet gaat het zich uiten via deze symptomen.
De trauma symptomen kunnen pas verdwijnen wanneer deze lichamelijke reacties voltooid kunnen worden en de levensenergie weer in beweging gebracht wordt.

Trauma symptomen worden dus niet veroorzaakt door de gebeurtenis zelf maar door de reactie van het lichaam en het zenuwstelsel.

Niet alleen heftige gebeurtenissen maar ook veel gebeurtenissen die vrij onschuldig lijken kunnen traumatiserend zijn en dezelfde nawerkingen hebben.

Het kan zijn dat de gevolgen van een trauma lange tijd onopvallend blijven sluimeren en pas jaren later ( soms zelfs tientallen jaren ) toenemen als gevolg van een ander incident of tijdens een stressvolle periode.
Er hoeft geen aanwijzing te zijn voor de oorspronkelijke oorzaak, het kan zelfs zo zijn dat je geen bewuste herinneringen aan de gebeurtenis hebt.
Dit is ook niet nodig om de post traumatische stress symptomen te kunnen verhelpen.

In een trauma sessie gaan we niet meteen ( en vaak ook helemaal niet ) naar de heftige gebeurtenissen maar werken “eromheen”. Door met heel eenvoudige en kleine voorvallen aan de gang te gaan maken we langzaam en op een rustige manier weer beweging in de vastgelopen energie. Een zachte maar doeltreffende manier van werken waardoor je je op je gemak en veilig kan blijven voelen.

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken, klik op contact.